Bangladesh – yllätysten maa

Ilmasto

Lokakuusta maaliskuuhun kestävät talvet ovat lämpimiä ja vähäsateisia. Monsuunisateita tulee kesäkuusta lokakuuhun.

Tärkeimmät nähtävyydet

Pääkaupunki Dhaka on vilkas kaupunki, jossa erottuvat selkeästi Bangladeshin suuret tuloerot. Kulinaristin kannattaa vierailla Gulshanin kaupunginosan laadukkaissa ravintoloissa.

Bangladesh haluaa suojella luontoaan ja sieltä löytyykin paljon kansallispuistoja ja luonnonvaraisia paikkoja. Sundarban on yksi maailman suurimmista mangrovemetsistä, jossa asustaa uhanalaisia eläin- ja lintulajeja. Siellä kannattaa huolehtia turvallisuudestaan: tiikeri tappaa alueella ihmisen keskimäärin joka kolmas päivä.  Ainutlaatuista luontoa voi ihailla myös reissaamalla pitkin Buriganga-jokea. Lowacherran kansallispuistosta löytyy vehreää trooppista metsää. Lowacherranissa voi pongata muun muassa hoolock-gibbonin, joka on niemimaan ainut apinalaji.

Luonnonihmeiden lisäksi Bangladeshissa on paljon buddhalaisia, hindulaisia ja islamilaisia temppeleitä.  Paharpurissa sijaitseva 2700-vuotias Somapuri Viharan temppeli on Bangladeshin kiehtovin arkeologinen kohde.

Matkailijoille kiinnostavaa nähtävää ovat myös vuoristoisen alueen heimokylät, joissa usein vierailija itse päätyy nähtävyydeksi.

Ruoka

Bangladeshilainen ruoka rinnastetaan usein intialaiseen ruokaan, mutta eroavaisuuksiakin löytyy. Tyypilliset bangladeshilaiset ruuat vaihtelevat alueittain. Toisaalla ruoka saattaa olla hyvinkin tulista, toisaalla makeaa. Ruuan perusraaka-aineet ovat riisi, atta-jauho, pavut ja linssit, kasvikset, makean veden kalat, kana ja lampaanliha.

Ostokset

Bangladeshistä voi ostaa edullisesti muun muassa kankaita, vaatteita, kenkiä ja koruja.

Hyvä tietää

Bangladesh on onnistunut luonnonsuojelullisissa teoissa, joista muu maailma vielä vasta puhuu. Kaikki bensiini- ja dieselajoneuvot ovat kiellettyjä suurimmissa kaupungeissa, ja kielto on laajenemassa koko maata koskevaksi. Myös muovipussit ovat kiellettyjä.